CLUB

ΔΡΑΣΕΙΣ Ε.K.E.

 

Η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ έχει αποδείξει έμπρακτα και συνεχίζει να αποδεικνύει, ότι βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και επιστρέφει με όποιον τρόπο μπορεί την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια.  

Ένα από τα βασικά προγράμματα που δεν γνωρίζει σύνορα είναι το «One Team» - Basketball is Everywhere . Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός σε συνεργασία με την διοργανώτρια αρχή Euroleague συμμετέχει ενεργά σε πρόγραμμα που στόχος του είναι η βοήθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός τα τελευταία τρία χρόνια επέλεξε να συνεργαστεί με το Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Κορίνθου. Μέσα από το μπάσκετ οι ανήλικοι κρατούμενοι (ηλικίας 15-18 ετών) λαμβάνουν γνώσεις γύρω από το άθλημα και παράλληλα μαθαίνουν αξίες όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός. Τη σεζόν 2019-2020 και στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, ο σύλλογος συνεργάζεται με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα για να προσφέρει μια διέξοδο μέσω του αθλητισμού σε άπορα παιδιά.

Επίσης, έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα η ομάδα να επισκέπτεται κοινωφελή ιδρύματα. Ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας όμως, δε σταματά εδώ. Ο Παναθηναϊκός έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς, μερικοί από τους οποίους είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο ΕΛΕΠΑΠ, η UNICEF, το Ορφανοτροφείο Πεντέλης, το Ορφανοτροφείο «ΜΗΤΕΡΑ», η ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΣ, το ίδρυμα ΑμΕΑ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», τα Παιδικά χωριά SOS, η Ογκολογική μονάδα Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Φιλοζωικά Σωματεία, Σωφρονιστικά Ιδρύματα, Σχολεία, Ακαδημίες, Δήμους και Δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς, ενώ έχει πάρει μέρος σε καμπάνιες κατά των ναρκωτικών, ενημέρωσης υγείας και περιβάλλοντος.

Οι ενέργειες δραστηριοποίησης της ομάδας δεν έχουν σύνορα, για αυτό το λόγο η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εφάρμοσε 2 προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, το πρόγραμμα “Αγα-ΠΑΟ όλη την Ελλάδα”, το οποίο αφορά τις ενέργειες που πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και το πρόγραμμα “Αγα-ΠΑΟ όλο τον κόσμο” που αφορά τις ενέργειες για τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρακάτω αναλύονται οι τομείς των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης που δραστηριοποιείται ο Παναθηναϊκός, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ αναφέρονται μερικές από τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τομέα, οι οποίοι είναι:

 

Το περιβάλλον:

 • Εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου (τουρνικέ), τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση στο γήπεδο μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, προτρέποντας έτσι τους φιλάθλους να μην εκτυπώνουν τα εισιτήριά τους.

 • Παγκόσμια ημέρα ενέργειας. Συμβολικό κλείσιμο του ρεύματος για μία ώρα στα καταστήματα της ομάδας.

 • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δωρεάν διανομή φυτών και δενδρυλλίων σε όλους τους πελάτες του καταστήματος της ομάδας και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για τα προβλήματα που υφίστανται από τις κλιματικές αλλαγές και τρόποι αντιμετώπισής τους.

 

Νέοι και Αθλητισμός:

 • Προπονήσεις παιδιών, ηλικιών 15-18 ετών, προκειμένου να ωφεληθούν τα παιδιά σε αθλητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
 • Οργάνωση του σχολικού τουρνουά «Γ. Καλαφάτης» με τη συμμετοχή γυμνασίων του νομού Αττικής.

 • Φιλοξενία σχολείων και αθλητικών ακαδημιών από όλη την Ελλάδα στους εντός έδρας αγώνες της ομάδας.

 • Αποστολή 11.500 μπαλών μπάσκετ στους αθλητικούς οργανισμούς όλων των δήμων της Ελλάδας.

 • Αποστολή δώρων και αντικειμένων σε 18 πολιτιστικά ιδρύματα του νομού Αττικής.

 

Φτώχεια και Υποσιτισμός:

 • Αποστολή 16 τόνων ιματισμού και δώρων στις άπορες οικογένειες όλων των νομών της Ελλάδας. Περισσότερα από 33.000 αντικείμενα δωρίστηκαν σε οικογένειες συνανθρώπων μας με πολύ χαμηλό εισόδημα.Συνεργάστηκαν όλοι οι δήμοι – πρωτεύουσες των νομών της Ελλάδας. Καλύφθηκε γεωγραφικά όλη η επικράτεια. Το συνολικό κόστος της ενέργειας ξεπέρασε τις € 230.000.

 • «Ένας πόντος πιο κοντά στη νίκη επί του αντιπάλου αλλά και του υποσιτισμού». Για κάθε πόντο που πετύχαινε η ομάδα μας στους εντός έδρας αγώνες, δινόταν ένα γεύμα σε κάποιο παιδί σε χώρα του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου». Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

 • Έκθεση ζωγραφικής με θέματα εμπνευσμένα από την ιστορία του Παναθηναϊκού, μέρος των εσόδων της οποίας δόθηκαν στους Γ.Χ.Σ. στη μάχη κατά του υποσιτισμού.

 

Ιατρική:

 • Συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΣΤΟΧΟΣ» που αφορά τον αγώνα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

 • Συμμετοχή στον ετήσιο έρανο του τμήματος Εθελοντών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 • Κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων ημερών κατά του AIDS και του Διαβήτη, διανέμουμε ενημερωτικά έντυπα στους φιλάθλους.

 • Οργάνωση εκδήλωσης με την ονομασία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΓΑΠΗΣ». Δημοπρατήθηκαν δεκάδες ιστορικά αντικείμενα της ομάδας αλλά και προσωπικά αντικείμενα των αθλητών όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού. Το ποσό που μαζεύτηκε ήταν € 75.000 και δόθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με σκοπό να διατεθεί στην αγορά ιατρικού υλικού.

 

Ναρκωτικά:

 • Συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

 • Συμμετοχή και υποστήριξη του ετήσιου αγώνα μπάσκετ κατά των ναρκωτικών που οργανώνει το American Community School (ACS).

 

Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες:

 • Ηλεκτρονική Δημοπρασία προς όφελος των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας.

 • Συνεργασία σε προγράμματα της UNICEF.

 • Υποστήριξη στην Ελληνική ομάδα των Special Olympics σε συνεργασία με τη EUROLEAGUE.

 • Επισκέψεις και δωρεές καθώς και φιλοξενία σε ιδρύματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, ΚΑΠΗ κ.α.