CLUB

WE ARE ATHENS

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

 

O Παναθηναϊκός αποτελεί την ομάδα-σύμβολο της Αθήνας. Είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ελληνικός Σύλλογος και το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με εκείνη.

 

Μέσα από τα επιτεύγματά του στο μπάσκετ αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα, ο Παναθηναϊκός αποτελεί τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της Αθήνας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
 

Όλες οι γειτονιές και οι συνοικίες της ελληνικής πρωτεύουσας έχουν «πράσινο» χρώμα καθώς «πλημμυρίζονται» από φίλους του Παναθηναϊκού.  

Πεδίον του Άρεως στο ύψος του Πολυγώνου: 3 Φεβρουαρίου 1908, ο ιερός τόπος στον οποίο ο Γιώργος Καλαφάτης και άλλοι 30 σύντροφοί του ίδρυσαν τον Παναθηναϊκό!

Οδός Πατησίων: Εκεί βρισκόταν το πρώτο γήπεδο του Συλλόγου, εκεί που σήμερα στεγάζεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Πλατεία Αμερικής: Στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν το δεύτερο γήπεδο του Συλλόγου, στο κτήμα Σιμοπούλου.

Ομόνοια: Ο παραδοσιακός τόπος «πράσινων» πανηγυρισμών σε όλα τα αθλήματα που γεμίζει κάθε φορά με χιλιάδες «αιώνια πιστές» πράσινες φιγούρες στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας. Κατά πάσα πιθανότητα, μετά την πρόκριση με τον Ερυθρό Αστέρα έσπασε κάθε ρεκόρ κόσμου στο δρόμο με επίκεντρο την πλατεία Ομονοίας και το τότε σιντριβάνι της. Στην Πλατεία Ομονοίας γιορτάστηκαν και όλοι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι της ομάδας μπάσκετ.

Εξάρχεια: Ιστορικής σημασίας γενικές συνελεύσεις έχουν γίνει για τον Παναθηναϊκό στα Εξάρχεια την πρώτη δεκαετία του Συλλόγου καθώς εκεί ήταν το σπίτι της οικογένειας Καλαφάτη (οδός Ζωοδόχου Πηγής) και εκεί μαζεύονταν όλα τα στελέχη για να αποφασίσουν για το μέλλον του «τριφυλλιού».

Ακρόπολη: Όλες οι ιστορικές νίκες του δημιουργήματος του Γιώργου Καλαφάτη έχουν γίνει κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, που αποτελεί το σύμβολο της πόλης των Αθηνών και κατ΄ επέκταση του Παναθηναϊκού.

Λυκαβηττός: Για δεκαετίες αποτελεί την περιοχή που βρίσκεται πάνω από το ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου και ο Σύλλογος έχει ιδιαίτερη σχέση με τον συγκεκριμένο τόπο. Χιλιάδες «πράσινοι» φίλαθλοι κατέκλυζαν διάφορα σημεία του λόφου προκειμένου να πάρουν θέση και να βλέπουν εντός του γηπέδου.

Σταθμός Λαρίσης: Στον Σταθμό Λαρίσης πανηγυρίστηκε έξαλλα ο πρώτος τίτλος του Συλλόγου το 1908, όταν γύρισε η ομάδα από τα Τρίκαλα. Εκεί περίμεναν πλήθος Αθηναίων την ομάδα του Γιώργου Καλαφάτη και τους αποθέωσαν. Επιπλέον, από τον συγκεκριμένο σταθμό έφευγαν οι ομάδες και οι φίλοι του ΠΑΟ για τους αγώνες του «τριφυλλιού» στη Β. Ελλάδα.

Μοναστηράκι: Ιστορικό μέρος όπου ο Παναθηναϊκός είναι τρόπος ζωής για τους κατοίκους αλλά και τον κόσμο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Μάλιστα εκεί κατοικοεδρεύει και μπουτίκ του «τριφυλλιού».

Θησείο: Ένα μέρος όπου το «τριφύλλι» έχει τη δική του επιρροή για περισσότερα από 100 χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε ομάδα με την ονομασία Παναθηναϊκός Θησείου από τη δεκαετία του ΄20.

Ζάππειο: Στο ιστορικό κολυμβητήριο στο Ζάππειο ο Σύλλογος έχει ζήσει τεράστιες στιγμές καθώς έχει πανηγυρίσει πρωταθλήματα και χρυσά μετάλλια και ρεκόρ στην κολύμβηση.

Μετς: Σημαδιακούς αγώνες έχει δώσει ο ΠΑΟ στο κλειστό του Μετς είτε ως φιλοξενούμενος, είτε ως γηπεδούχος καθώς το κλειστό της περιοχής έχει αποτελέσει αρκετές φορές έδρα της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας βόλεϊ.

Γούβα: Μια καταπράσινη περιοχή που συνέδεσε το όνομα της με τον Παναθηναϊκό σε επίπεδο οπαδών αλλά και αθλητών όπως π.χ. ο Λάκης Σοφιανός, ο «διαβολάκος των γηπέδων».

Πετράλωνα: Τα (Άνω και Κάτω) Πετράλωνα είναι ένα διαχρονικό παναθηναϊκό προπύργιο και ο «Σύλλογος μεγάλος» λατρεύεται στις γειτονιές των Πετραλώνων.

Πατήσια: «Πατήσια σημαίνει… Παναθηναϊκός» αναφέρει ένα διαχρονικό μότο των οπαδών του «τριφυλλιού» από τη συγκεκριμένη περιοχή και περικλείει όλη τη σχέση που μπορεί να έχει ο ΠΑΟ με τον συγκεκριμένο τόπο. Μάλιστα, ο ΠΑΟ έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές ως έδρα το κλειστό της περιοχής για μπάσκετ και βόλεϊ. Αξιοσημείωτο είναι και το «πράσινο» ρεκόρ φιλάθλων σε αγώνα πινγκ πονγκ το 1974.

Κυψέλη: Διαχρονική έδρα του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ και περιοχή όπου ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλουργήσει αφού η Φωκίωνος Νέγρη ήταν μία από τις περιοχές που διαχρονικά «φλεγόταν» στις μεγάλες επιτυχίες του Συλλόγου.

Κολωνάκι: Ένα ακόμα παναθηναϊκό στέκι εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς το «τριφύλλι» είναι η ομάδα της περιοχής ενώ υπήρχε τοπικός Παναθηναϊκός από τη δεκαετία του ΄20.

Ψυρρή: Εκεί κλωτσούσε ο Παναθηναϊκός Ψυρρή κατά τη δεκαετία του ΄30 σε ένα ακόμα μέρος που ήταν παραδοσιακό πράσινο άντρο.

Γκάζι: Ένας τόπος που άνθιζε «τριφύλλια» από την εποχή που στην περιοχή υπήρχαν παράγκες και ο «Σύλλογος μεγάλος» ήταν η πιο γλυκιά συντροφιά σε δύσκολα χρόνια.

Πλάκα: Έντονο το «πράσινο» στοιχείο από τα παλιά χρόνια στα Πλακιώτικα στενά. Η πλειοψηφία των παιδιών υποστήριζε τον ΠΑΟ  ενώ και οι περισσότεροι παίκτες της τοπικής Νίκης λάτρευαν το «τριφύλλι».

Ρουφ: Μία ακόμα γειτονιά άμεσα συνδεδεμένη με τον Παναθηναϊκό. Ο τοπικός ΠΑΟ Ρουφ έχει δεσμούς με τον Σύλλογο καθώς τον βοήθησαν για πολλά χρόνια οι αείμνηστοι αδερφοί Γιαννακόπουλοι, Παύλος, Θανάσης και Κώστας, ενώ το γήπεδο έχει πάρει το όνομα «Δημήτρης Γιαννακόπουλος» τιμής ένεκεν του πατέρα τους.

Βοτανικός: Η περιοχή παραμένει πάντα φιλικά προσκείμενη στον Παναθηναϊκό, ενώ στην περιοχή είναι μια μεγάλη έκταση περιμένει να φιλοξενήσει τις νέες εγκαταστάσεις του Συλλόγου για όλα τα σπορ.

Ακαδημία Πλάτωνος: Ο συγκεκριμένος ιστορικός τόπος είναι άρρηκτα δεμένος με τον ΠΑΟ με σύνδεσμο και τοπική ομάδα Παναθηναϊκού που φανερώνει τη διαχρονική λατρεία των κατοίκων για τον Σύλλογο.

Κολωνός : Η γειτονιά πολλών επώνυμων Παναθηναϊκών αθλητών και οπαδών που είναι κοντά στο «τριφύλλι» με ποικίλους τρόπους.

Γκύζη: Η περιοχή του Γκύζη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Παναθηναϊκό αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ζει και αναπνέει για το «τριφύλλι».

Αμπελόκηποι: Η περιοχή που ζει ο Παναθηναϊκός εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στην οδό Λ. Αλεξάνδρας 160. Εκεί έζησε όλες τις μεγάλες στιγμές του τόσο ο Σύλλογος, όσο και ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός. Στο συγκεκριμένο γήπεδο με την ονομασία «Απόστολος Νικολαΐδης» αλλά και στο κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος»  που αποτελούσε διαχρονική έδρα του μπάσκετ και του βόλεϊ και στις υπόλοιπες αίθουσες άθλησης έχουν φιλοξενηθεί όλα τα αθλήματα.

Ιλίσια: Καταπράσινη περιοχή που συνδέεται με τον Παναθηναϊκό καθώς έχει χιλιάδες «τριφύλλια». Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αποτελέσει αρκετές φορές την έδρα της ομάδας πόλο του Συλλόγου.

Χαλάνδρι: Συνοικία που ζει και αναπνέει για τον ΠΑΟ ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελούσε και την έδρα της ομάδας πόλο του «τριφυλλιού».

Ζωγράφου: Το πράσινο φρούριο του Ζωγράφου είναι γνωστό σε όλη την Αττική από τη δεκαετία του ΄60, όπως και ο τοπικός Παναθηναϊκός. Θρυλική πράσινη ζωγραφιώτικη μορφή ήταν ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης.

Μαρούσι: Ο Παναθηναϊκός είναι η αιτία που έγινε ακόμα πιο γνωστό το Μαρούσι καθώς έχει δώσει ιστορικούς αγώνες στο ΟΑΚΑ. Στο ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει φτάσει δύο φορές ως τα ημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον κόσμο να το «βουλιάζει».

Παράλληλα στο μπάσκετ έχει σηκώσει το ένα από τα έξι ευρωπαϊκά εντός του κλειστού του ΟΑΚΑ και οι «αιώνια πιστοί» το έχουν μετατρέψει στην πιο «καυτή» μπασκετική έδρα της Ευρώπης. Επιπλέον, ο ΠΑΟ έχει αγωνιστεί και σε τελικό Ευρώπης στο βόλεϊ στο ΟΑΚΑ ενώ τα τμήματα του έχουν αγωνιστεί σε όλα τα τμήματα που φιλοξενούν οι εγκαταστάσεις.

FANS

 

Ο Έκτος Παίκτης

 

Η διοίκηση, ο προπονητής, οι παίκτες, το επιτελείο… Όλα αυτά τα συστατικά βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να φτάσει ψηλά, να φτάσει στην κορυφή, να παραμείνει εκεί και να θεωρείται η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Αυτά και ένα ακόμη σημαντικό συστατικό που έκανε την επιτυχία μονόδρομο: Ο κόσμος της!

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν καταθέσει κι αυτοί τα διαπιστευτήριά τους σε όλη την Ευρώπη. Από την εξέδρα, από τις θέσεις τους κατακτούν τις δικές τους κορυφές. Από το Καλλιμάρμαρο, στον Τάφο του Ινδού και από εκεί στα κλειστά της Γλυφάδας ή των Πατησίων, στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης είναι πάντα κοντά στην ομάδα. Τελ Αβίβ, Σαραγόσα, Παρίσι, Μόσχα, Θεσσαλονίκη, Βερολίνο ή ακόμη Ροάν, Ζάγκρεμπ, Μπάμπεργκ, Μιλάνο… Ο Παναθηναϊκός δεν παίζει ποτέ μόνος του. Πράσινα κασκόλ θα βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν την ομάδα. Και θα αναγκάζουν πάντα τους ξένους που έρχονται στο ΟΑΚΑ να στρέψουν τα κινητά τους από το παρκέ στην εξέδρα, για να φωτογραφήσουν και τον κόσμο του «τριφυλλιού»… Γιατί κι αυτός είναι μοναδικός…

ΕΔΡΑ

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (OAKA) πήρε το όνομα του από τον Σπύρο Λούη. Ο Σπύρος Λούης ήταν κάτοικος του Αμαρουσίου και ήταν αυτός που στέφθηκε νικητής στο Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, που είχαν διεξαχθεί στην Αθήνα. Πολλές δεκαετίες αργότερα μια ομάδα που θα τιμούσε τη χώρα και τον ελληνικό αθλητισμό με τα επιτεύγματά της εντός, αλλά και εκτός συνόρων θα έβρισκε στο ΟΑΚΑ, στο «σπίτι» του Σπύρου Λούη, το δικό της «σπίτι». Ο Παναθηναϊκός έγραψε και θα συνεχίσει να γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία του στο κλειστό γυμναστήριο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Η φυσική έδρα του Παναθηναϊκού δεν είναι άλλη από το κλειστό γυμναστήριο της Λεωφόρου. To κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος», που πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο διοικητικό ηγέτη του Παναθηναϊκού. 

Ή αλλιώς «Τάφος του Ινδού», όπως έμεινε στις μνήμες πολλών εξαιτίας των σκαλοπατιών που κατέβαινες για να φτάσεις ως το παρκέ και του πόσο χαμηλού και «κλειστού» πραγματικά ήταν. Όταν οι απαιτήσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αυξήθηκαν από τη FIBA, όταν η ίδια ομάδα αναθεώρησε τις δικές τις απαιτήσεις, αναζήτησε μια έδρα που θα μπορούσε τη στεγάσει. Την περίοδο 1991-92 το «τριφύλλι» αναζήτησε λύση στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» για να μεταφερθεί τελικά η έδρα στο κλειστό της Γλυφάδας. Ούτε, όμως, αυτό το γήπεδο ήταν αντάξιο αυτού που διαφαινόταν να δημιουργείται από τη διοίκηση Γιαννακόπουλου.

Η χρονιά που το OAKA μπήκε στη ζωή του Παναθηναϊκού και το αντίστροφο ήταν το 1995. Ήταν η χρονιά που εγκαινιάστηκε το 18.300 θέσεων κλειστό γυμναστήριο, με το Ευρωμπάσκετ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων με την Ελλάδα να κατακτά το χρυσό στους «μικρούς» σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Η συνέχεια ανήκε στον Παναθηναϊκό, ο οποίος εκείνο το καλοκαίρι είχε φέρει στη χώρα μας τον Ντομινίκ Γουίλκινς. Το κλειστό γυμναστήριο σχεδόν γέμισε στην προπόνηση, ενώ τα επόμενα χρόνια θα γέμιζε ουκ ολίγες φορές και θα γνώριζε πραγματικά μεγάλες στιγμές. Μοναδική παρένθεση η διετία 2003-05. Οι «πράσινοι» αναγκάστηκαν να αφήσουν το OAKA και να μεταφερθούν στο κλειστό του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, καθώς τα μεγάλα γήπεδα ανακατασκευάζονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει και πανηγυρίσει στο OAKA 12 πρωταθλήματα Ελλάδας (1998, 2000, 2001, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013, 2014, 2017, 2018), 3  κύπελλα  Ελλάδας (2007, 2015, 2016), 1 διηπειρωτικό Κύπελλο (1996), με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2007 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η ίδια ομάδα βρέθηκε απέναντι στο «τριφύλλι» σε μια ακόμη μεγάλη στιγμή για τους εξάστερους και το OAKA, στο φιλικό για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και την απόσυρση της φανέλας με το νούμερο 4.

Στον ουρανό του OAKA βρίσκεται και η φανέλα με το Νούμερο 13 του Δημήτρη Διαμαντίδη, καθώς και το λάβαρο με τη φωτογραφία του αείμνηστου διοικητικού ηγέτη του Παναθηναϊκού, του Παύλου Γιαννακόπουλου. Το σίγουρο είναι ότι Παναθηναϊκός και ΟΑΚΑ θα γράψουν κι άλλες χρυσές σελίδες μαζί στο μέλλον…

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ OAKA:

 

Διεύθυνση:

Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών "ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ"
Κηφισίας 37,151 23 Μαρούσι, Αθήνα

 

Πρόσβαση:

Στο κλειστό γυμναστήριο του OAKA, μπορείτε να έρθετε με τους εξής τρόπους:

 • Με τον Ηλεκτρικό στην στάση Ειρήνη
 • Με τον Προαστιακό στην στάση Νερατζιώτισσα
 • Με το αυτοκίνητο σας, μόνο στην περίπτωση που είστε κάτοχος κάρτας διαρκείας και η κατηγορία της κάρτας, σας δίνει το προνόμιο της θέσης parking.

 

Στο κλειστό γυμναστήριο του OAKA, μπορείτε να βρείτε:

 • Εκδοτήρια πώλησης εισιτηρίων:
  • Ο.Α.Κ.Α., εκδοτήρια Parking P5 και εκδοτήρια Σταθμού Ειρήνης. Τα εκδοτήρια λειτουργούν 2 ώρες πριν τον εκάστοτε αγώνα έως και την έναρξη αυτού
 • Καντίνες για φαγητό και ποτό (Οι καντίνες λειτουργούν ημέρες και ώρες αγώνων)

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΘΕΑΤΩΝ

Κάθε εντός έδρας αγώνας είναι διασκέδαση!

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού που επισκέπτονται το ΟΑΚΑ, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, εκτός από την αγαπημένη τους ομάδα να αγωνίζεται, ένα φαντασμαγορικό show που εκτυλίσσεται σε κάθε αγώνα!

Φίλαθλοι κάθε ηλικίας  έρχονται πλέον στο γήπεδο όχι μόνο για να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα, αλλά και για να διασκεδάσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο GREEN KONG, η εντυπωσιακή παρουσίαση της ομάδας, τα laser shows, τα special events, αλλά και τα παιχνίδια εντός και εκτός αρένας με έπαθλα πλούσια δώρα από τους χορηγούς της ομάδας, είναι κάποιοι από αυτούς τους τρόπους.

Πλέον, έπειτα της εισαγωγής του Cube στην οροφή του ΟΑΚΑ τη σεζόν 2019-2020, η εμπειρία θέασης πέρασε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο με όλες τις παραπάνω ενέργειες να αναδεικνύονται με τον πλέον βέλτιστο τρόπο στο γήπεδο και να ακολουθούν πλέον τα πρότυπα του NBA.

ΔΡΑΣΕΙΣ Ε.Κ.Ε.

Η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ έχει αποδείξει έμπρακτα και συνεχίζει να αποδεικνύει, ότι βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και επιστρέφει με όποιον τρόπο μπορεί την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια.  

Ένα από τα βασικά προγράμματα που δεν γνωρίζει σύνορα είναι το «One Team» - Basketball is Everywhere . Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός σε συνεργασία με την διοργανώτρια αρχή Euroleague συμμετέχει ενεργά σε πρόγραμμα που στόχος του είναι η βοήθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τρία χρόνια επέλεξε να συνεργαστεί με το Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Κορίνθου. Μέσα από το μπάσκετ οι ανήλικοι κρατούμενοι (ηλικίας 15-18 ετών) έλαβαν γνώσεις γύρω από το άθλημα και παράλληλα έμαθαν αξίες όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός. Τη σεζόν 2019-2020 και στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, ο σύλλογος συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα για να προσφέρει μια διέξοδο μέσω του αθλητισμού σε άπορα παιδιά. Τη σεζόν 2022-2023 και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός συνεργάζεται με την Ελληνική ομάδα των Special Olympics.

Επίσης, έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα η ομάδα να επισκέπτεται κοινωφελή ιδρύματα. Ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας όμως, δε σταματά εδώ. Ο Παναθηναϊκός έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς, μερικοί από τους οποίους είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο ΕΛΕΠΑΠ, η UNICEF, το Ορφανοτροφείο Πεντέλης, το Ορφανοτροφείο «ΜΗΤΕΡΑ», η ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΣ, το ίδρυμα ΑμΕΑ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», τα Παιδικά χωριά SOS, η Ογκολογική μονάδα Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Φιλοζωικά Σωματεία, Σωφρονιστικά Ιδρύματα, Σχολεία, Ακαδημίες, Δήμους και Δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς, ενώ έχει πάρει μέρος σε καμπάνιες κατά των ναρκωτικών, ενημέρωσης υγείας και περιβάλλοντος.

Οι ενέργειες δραστηριοποίησης της ομάδας δεν έχουν σύνορα, για αυτό το λόγο η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εφάρμοσε 2 προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, το πρόγραμμα “Αγα-ΠΑΟ όλη την Ελλάδα”, το οποίο αφορά τις ενέργειες που πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και το πρόγραμμα “Αγα-ΠΑΟ όλο τον κόσμο” που αφορά τις ενέργειες για τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρακάτω αναλύονται οι τομείς των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης που δραστηριοποιείται ο Παναθηναϊκός, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ αναφέρονται μερικές από τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τομέα, οι οποίοι είναι:

 

Το περιβάλλον:

 • Εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου (τουρνικέ), τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση στο γήπεδο μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, προτρέποντας έτσι τους φιλάθλους να μην εκτυπώνουν τα εισιτήριά τους.

 • Παγκόσμια ημέρα ενέργειας. Συμβολικό κλείσιμο του ρεύματος για μία ώρα στα καταστήματα της ομάδας.

 • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δωρεάν διανομή φυτών και δενδρυλλίων σε όλους τους πελάτες του καταστήματος της ομάδας και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για τα προβλήματα που υφίστανται από τις κλιματικές αλλαγές και τρόποι αντιμετώπισής τους.

 

Νέοι και Αθλητισμός:

 • Προπονήσεις παιδιών, ηλικιών 15-18 ετών, προκειμένου να ωφεληθούν τα παιδιά σε αθλητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
 • Οργάνωση του σχολικού τουρνουά «Γ. Καλαφάτης» με τη συμμετοχή γυμνασίων του νομού Αττικής.

 • Φιλοξενία σχολείων και αθλητικών ακαδημιών από όλη την Ελλάδα στους εντός έδρας αγώνες της ομάδας.

 • Αποστολή 11.500 μπαλών μπάσκετ στους αθλητικούς οργανισμούς όλων των δήμων της Ελλάδας.

 • Αποστολή δώρων και αντικειμένων σε 18 πολιτιστικά ιδρύματα του νομού Αττικής.

 

Φτώχεια και Υποσιτισμός:

 • Αποστολή 16 τόνων ιματισμού και δώρων στις άπορες οικογένειες όλων των νομών της Ελλάδας. Περισσότερα από 33.000 αντικείμενα δωρίστηκαν σε οικογένειες συνανθρώπων μας με πολύ χαμηλό εισόδημα.Συνεργάστηκαν όλοι οι δήμοι – πρωτεύουσες των νομών της Ελλάδας. Καλύφθηκε γεωγραφικά όλη η επικράτεια. Το συνολικό κόστος της ενέργειας ξεπέρασε τις € 230.000.

 • «Ένας πόντος πιο κοντά στη νίκη επί του αντιπάλου αλλά και του υποσιτισμού». Για κάθε πόντο που πετύχαινε η ομάδα μας στους εντός έδρας αγώνες, δινόταν ένα γεύμα σε κάποιο παιδί σε χώρα του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου». Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

 • Έκθεση ζωγραφικής με θέματα εμπνευσμένα από την ιστορία του Παναθηναϊκού, μέρος των εσόδων της οποίας δόθηκαν στους Γ.Χ.Σ. στη μάχη κατά του υποσιτισμού.

 

Ιατρική:

 • Συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΣΤΟΧΟΣ» που αφορά τον αγώνα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

 • Συμμετοχή στον ετήσιο έρανο του τμήματος Εθελοντών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 • Κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων ημερών κατά του AIDS και του Διαβήτη, διανέμουμε ενημερωτικά έντυπα στους φιλάθλους.

 • Οργάνωση εκδήλωσης με την ονομασία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΓΑΠΗΣ». Δημοπρατήθηκαν δεκάδες ιστορικά αντικείμενα της ομάδας αλλά και προσωπικά αντικείμενα των αθλητών όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού. Το ποσό που μαζεύτηκε ήταν € 75.000 και δόθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με σκοπό να διατεθεί στην αγορά ιατρικού υλικού.

 

Ναρκωτικά:

 • Συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

 • Συμμετοχή και υποστήριξη του ετήσιου αγώνα μπάσκετ κατά των ναρκωτικών που οργανώνει το American Community School (ACS).

 

Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες:

 • Ηλεκτρονική Δημοπρασία προς όφελος των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας.

 • Συνεργασία σε προγράμματα της UNICEF.

 • Υποστήριξη στην Ελληνική ομάδα των Special Olympics σε συνεργασία με τη EUROLEAGUE.

 • Επισκέψεις και δωρεές καθώς και φιλοξενία σε ιδρύματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, ΚΑΠΗ κ.α.