Λάσμε: Αφιερωμένο στους συμπαίκτες μου

Έφτασε στην πηγή κι άλλες φορές, αλλά νερό δεν είχε καταφέρει να πιει. Φέτος, τα πράγματα ήταν διαφορετικά για τον Στεφάν Λάσμε, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς στην Ευρωλίγκα. Ο Λάσμε χαμογελά στο άκουσμα της είδησης. Προσθέτει γρήγορα ότι αυτό που μετράει είναι οι τίτλοι που κατακτά η ομάδα, περιμένοντας τη συνέχεια πια στο πρωτάθλημα. Και γελά δυνατά στην ιδέα ότι θα πειράξει –έστω λίγο- τον Διαμαντίδη, ο οποίος πάντως υποδέχθηκε την είδηση με πλατύ χαμόγελο… Άλλωστε το είχε… προαναγγείλει στη διάρκεια της χρονιάς και σίγουρα κάτι περισσότερο ξέρει από άμυνα ο αρχηγός.

-Τι σημαίνει για σένα το να αναδεικνύεσαι αμυντικός της χρονιάς;

«Νιώθω καλά πραγματικά… Είναι μια αναγνώριση σίγουρα και ευχαριστώ όσους με ψήφισαν. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν το περίμενα. Μάλλον το περίμενα περισσότερο την πρώτη μου χρονιά στην Ευρωλίγκα, αλλά τότε πήρε τον τίτλο ο Διαμαντίδης».

-Φέτος ο Διαμαντίδης είναι στη δεύτερη θέση… Είναι μια μικρή «εκδίκηση» για σένα; Θα του κάνεις πλάκα;

«(γελάει) Εκδίκηση; Ναι, ναι… Δεν πρόκειται να του κάνω πλάκα όμως.. Μόνο έτσι, λίγο ένα βλέμμα αφ’ υψηλού και θα καταλάβει.. (ξεσπάει σε γέλια)… Ξέρω ότι ο Δημήτρης χαίρεται για μένα. Είναι κάτι που το ξέρω πολύ καλά. Η συνύπαρξή μας με βοηθάει άλλωστε. Όταν παίζεις δίπλα του όλα γίνονται ευκολότερα. Είναι πολύ έξυπνος! Από την άλλη προσπαθώ κι εγώ να τον βοηθάω όσο μπορώ. Ξέρει ότι είμαι εκεί».

-Τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί στην άμυνα;

«Πραγματικά απολαμβάνω το να σταματώ κάποιον στον αέρα! Απολαμβάνω το ότι κάποιος καταλαβαίνει ότι δεν θα φτάσει τόσο εύκολα στο καλάθι μας. Είναι πραγματικά κάτι που χαίρομαι… Όπως και το γεγονός ότι φυσικά κάθε τάπα, σημαίνει κάτι για την ομάδα, σημαίνει ότι έχουμε αποφύγει ένα καλάθι».

-Τι είναι περισσότερο η άμυνα; Ταλέντο, ένστικτο, αθλητικές ικανότητες…

«Θέληση! Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Πρέπει να θες να παίξεις άμυνα. Πρέπει να θες να παίξεις άμυνα!»

-Μία τάπα που θυμάσαι περισσότερο από τη φετινή αγωνιστική περίοδο;

«Θα έλεγα αυτή απέναντι στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο στο δεύτερο παιχνίδι των play offs με την Μπαρτσελόνα. Αν και για να πω την αλήθεια, δεν την θυμόμουν ιδιαίτερα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, γιατί το παιχνίδι δεν έληξε εκεί. Είχε λίγο χρόνο ακόμη. Οπότε σηκώθηκα για το κόψιμο και μετά στράφηκα αμέσως για τη συνέχεια… Έτσι κάπου ξεχάστηκε. Στην πραγματικότητα ασχολήθηκα μαζί της ξανά πολύ αργότερα, όταν είδα τις φωτογραφίες και τις τόσες αναφορές σ’ αυτήν (γελάει). Όσο το παιχνίδι συνεχίζεται όμως δεν μπορείς να σταθείς σε μία φάση».

-Πού θα ήθελες να αφιερώσεις αυτή τη διάκριση;

«Στους συμπαίκτες μου! Χωρίς αυτούς, ότι κι αν έκανα εγώ, δεν θα έφτανα στη διάκριση αυτή. Η άμυνα είναι ομαδική δουλειά».